LA HISTÒRIA DE L’ARNAU: CRÒNICA D’UNA LLUITA VEÏNAL DEMPEUS

 

La història de l’Arnau és la història d’una reapropiació veïnal, d’esperit combatiu i popular. De la convicció que la cultura pot transformar els barris, entitats i col·lectius procedents de les arts escèniques, la cultura, la història, l’arquitectura i els moviments socials han configurat un ecosistema cultural amb la voluntat de fer renéixer l’antic Teatre Arnau. Els orígens del Teatre Arnau es remunten a final del s.XIX, a la confluència entre els carrers Tàpies i Nou de la Rambla. Punt neuràlgic de l’oci popular del Paral·lel, per l’Arnau s’hi han representat tots els gèneres teatrals i musicals.

 

La seva identitat va lligada a l’evolució dels barris, que n’han defensat la seva recuperació:

 

  • Tancat l’any 1999 per un avançat estat de deteriorament, tota una comunitat mobilitzada va lluitar perquè el Teatre Arnau no caigués en l’oblit o es convertís en un hotel. Diverses plataformes van evitar la demolició de l’edifici emblemàtic de la ciutat i del Paral·lel.
  •  L’any 2004, la Plataforma Arnau-Paral·lel va ocupar uns dies el teatre abandonat per reclamar un espai cultural alternatiu.  
  • El 2010, la pressió veïnal va fer que l’Ajuntament comprés l’edifici del Teatre Arnau per 2 milions d’euros a una església evangèlica xinesa.  
  •  El 2012, la Plataforma Salvem l’Arnau va alertar de l’estat ruïnós de l’edifici i del perill del seu enderroc.  
  •  El 2015, la Plataforma Recuperem l’Arnau va ampliar la base social amb veïnes i veïns, activistes i el Col·lectiu s’incorpora com a professionals de les arts escèniques  i es redactar un manifest. El van signar 18 plataformes veïnals, 9 gestores culturals, 10 periodistes culturals, 7 equipaments i sales, 8 cooperatives socials, 4 entitats d’àmbit acadèmic i administratiu i professionals escènics de 104 companyies de teatre.
  •   Entre el 2015 i el 2016 es van celebrar quatre gales per reivindicar el teatre a la Plaça Raquel Meller, amb la participació d’una seixantena de professionals de les arts escèniques. Una trentena d’artistes d’arreu del món, a més, van pintar el mur de la façana de l’antic teatre a iniciativa de l’Arnau Gallery, que pertany al projecte internacional d’Open Walls. 
  •  L’any 2016 la lluita veïnal va aconseguir que l’Ajuntament impulsés un procés participatiu en què es va decidir que l’Arnau esdevingués un equipament municipal innovador, que fusionés les arts escèniques, la recuperació de la memòria de l’edifici i el Paral·lel, així com el treball amb la comunitat dels barris contigus. 

 

Va ser arran d’aquest procés que va néixer l’Arnau Itinerant.