L’Arnau Itinerant 2018

with No hi ha comentaris

L’Arnau Itinerant presenta tres projectes artístics i comunitaris que tindran lloc fins al desembre de 2018. Es tracta de dos espectacles escènics i d’un arxiu virtual.

 

C/ Hospital amb Sant Jeroni Quan el Raval esdevé escenari.

 

 

La companyia Blanco Roto estrenarà el primer dels espectacles teatrals, el proper 28 de setembre.

L’Arnau itinerant respon a una lògica diferent: es l’aigua que dona forma a la ampolla. És despertar l’ànima abans del cos.

 

 

 

L’obra dóna vida a una proposta artística que escenifica com les remodelacions urbanístiques dels barris estan vinculades, com una metàfora, amb els buits emocionals del veïnat d’un carrer que va desaparèixer -el carrer Hospital amb Sant Jeroni- arran de la construcció de la Rambla del Raval.

La co-directora de l’obra, Laia Ricart, apel·la a la necessitat d’aprofundir en la cultura comunitària dels barris:“La transformació urbanística dels barris acaba essent una trista metàfora. Ens posem cada vegada més guapos, omplim ràpidament els forats, tapem les esquerdes i remodelem el que està fora de moda. Aquesta tendència deixa forats interiors, que no es veuen, que ens emportem a dins i que apareixen només quan intentem relacionar-nos. En aquest moment els forats xoquen i es revelen”. 

L’obra proposa un paral·lelisme entre la destrucció física i social de la ciutat i la desintegració de les relacions amoroses. La pèrdua d’espais públics de referència, així com les remodelacions dels barris estan vinculades amb la pèrdua de la capacitat de relacionar-nos. La ciutat és el contenidor de les nostres emocions i, quan els barris es transformen fruit de l’especulació immobiliària, aquells espais comuns i privats que sostenen les nostres relacions s’acaben perdent.

L’Arnau Itinerant respon a una necessitat d’habitar un espai abans que existeixi. El contingut previ al continent ens allunya de les lògiques habituals i és una de les essències de l’Arnau. Una ampolla dona forma a l’aigua que és a dins.

 

Arxiu virtual “Relats de l’Arnau, una xarxa  de memòries d’un teatre de barraca”

 

El projecte “Relats de l’Arnau, una xarxa de memòries d’un teatre de barraca”, coordinat per la cooperativa Laberint Cultura sccl, vol donar vida a les memòries populars de les veïnes i veïns dels barris que envolten l’antic teatre Arnau. Testimonis orals, escrits i objectes aportats pel veïnat confeccionaran un arxiu virtual, que es podrà consultar al web del teatre, i que vol convertir-se en una xarxa de memòries compartida.

Gràcies al treball de recerca de relats, el projecte “Relats de l’Arnau” posarà en valor el patrimoni material i immaterial del teatre. L’Arxiu virtual serà un espai viu, que s’anirà construint al llarg de l’any 2018 amb els materials que sorgeixin de tallers, col·loquis i altres activitats destinades a entitats i veïnat dels barris de Raval, Poble-Sec i Sant Antoni.

No és un arxiu qualsevol, sinó una finestra oberta i dissident a l’abast de totes les internautes i, alhora, una eina de participació ciutadana. Els records afloraran gràcies als diàlegs, a les reflexions i a la participació de veïns i veïnes dels barris, però també gràcies al suport d’una xarxa d’entitats que no para de créixer.

Els tallers s’han fet, des del mes de febrer, en diferents espais dels barris amb l’acompanyament de la cooperativa Art & Coop, i el suport de nombroses entitats amb l’objectiu de reflexionar, recollir material i propostes de com el veïnat recorda el barri i de n’imagina el futur.  Els propers 15 i 16 de desembre, a més, es podrà visitar una mostra d’aquesta exposició virtual al Mercat de les Flors, en paral·lel a l’espectacle comunitari “Parrhesia”

Parrhesia -Espectacle Autocensurat

Parrhesia, espectacle autocensurat, és una obra de creació col·lectiva coordinada per la cooperativa Art&Coop, que proposa explorar els límits de la llibertat d’expressió i els fantasmes històrics de la censura, que perduren els nostres dies.”

En total seran 28 veïnes i veïns actuant, més 6 veïnes i veïns dissenyant l’espai escènic i el vestuari i 6 professionals de les arts i l’acció comunitària acompanyant el procés creatiu i la producció. S’ha comptat amb la implicació de 4 centres cívics i 1 escola en un procés de 7 mesos de creació comunitària.

Aquest espectacle permetrà que les veïnes i veïns dels barris que envolten l’Arnau esdevinguin actrius, escenògrafes, tècniques i vestuaristes, gràcies a l’acompanyament de professionals de les arts escèniques.

L’obra, que actualment encara s’està gestant, fusionarà la creació comunitària veïnal amb la producció artística professional per obtenir com a resultat una producció col·lectiva de qualitat. “La iniciativa, també busca promoure la convivència als barris” explica la Júlia Gutiérrez, una de les seves artífexs.

Durant els set mesos de gestació de l’espectacle, es treballa en diverses fases: la primera una fase d’exploració en què els veïns i veïnes participants recullen relats i records sobre el Paral·lel i sobre la censura, amb l’acompanyament de professionals de les arts escèniques.

A la segona fase, aquest material es s’utilitza per a la construcció de la dramatúrgia, a càrrec Joel Álvarez, membre d’Art & Coop.

La tercera fase  la dels assajos, la construcció de l’escenografia i la confecció del vestuari, per tal de tenir-ho tot a punt per a l’estrena.

 

Parrhesia. Espectacle autocensurat es representarà el 15 i 16 de desembre de 2018 al Mercat de les Flors, coincidint amb l’exposició sobre els relats de l’Arnau, que es podrà veure al mateix lloc.

Paral·lelament, l’assemblea del teatre ja ha començat a deliberar l’essència dels projectes que es duran a terme el 2019.

 

Si teniu més curiositat podeu visitar el Web de l’Arnau

Leave a Reply